Marinované krůtí steaky s tomatovým puré
01.07.2010 16:49
Krůtí steaky naložíme na 24 hod do marinády - 4 polévkové lžíce plnotučné hořčice, 4 lžíce kečupu, 1 lžička dijonské hořčice, 4 lžíce olivového oleje, Vegeta, chilies, ½ paličky drceného česneku, sušená bazalka a petrželová nať
Cukety nakrájíme po délce na 4 mm silné plátky. Okořeníme česnekovým kořením a italskými bylinkami, naložíme do oleje asi na 2 hodiny.
Na pánvi, nebo stylově v kotlíku, vyrobíme pyré. Rajčata spaříme horkou vodou, abychom je mohli pohodlně oloupat. Oloupaná rajčata nakrájíme na drobné kostičky. Na rozpáleném oleji opečeme hrubě nakrájenou cibuli do žluta, přidáme česnek nakrájený na tenké proužky a po chvíli rajčata a hrozinky macerované 24 hodin v portském víně. Přiklopíme pokličkou a necháme 30 min dusit. Okořeníme Vegetou, přidáme 1 lžíci plnotučné hořčice, 4 lžíce kečupu a sekanou jarní cibulku. Po 10 minutách dílo korunujeme 0,5 dcl portského vína.
Na rozpálený gril položíme plátky cukety a z obou stran je opečeme.
Steaky vyjmeme z marinády a grilujeme na otevřeném ohni. Před grilováním je nesušte – marináda sice ušpiní gril, ale zachová steaky krásně šťavnaté.
Cukety položíme vždy 2 křížem přes sebe, doprostřed položíme kostku balkánského sýra, 2 černé olivy a přehnutím konců vytvoříme jakousi kapsičku. Aretujeme párátkem. Odložíme do tepla. Před podáváním stačí několik minut na grilu, aby se prohřály.
Nezbývá, než podávat. Steaky bohatě dekorujeme rajčatovým pyré, přiložíme kapsičku z cukety a trochu opečených nebo pečených brambor.
Pokrm můžeme ideálně doplnit mladým a svěžím růžovým vínem. Doporučujeme výjimečná růžová vína z produkce světoznámého vinařství Domaene Wachau.
———
Zpět