Jak správně grilovat
04.06.2009 21:32Několik dobrých rad jak nejlépe grilovat :
- Nescházejte se u grilu až večer, ale už později odpoledne, dokud ještě svítí sluníčko (hodně tu záleží na roční době a venkovní teplotě).
- Grilování by mělo být o pohodě a krásném kolektivním zážitku s přáteli – zapojte je tedy do příprav krbu i pokrmů.
- Nescházejte se v době večeře, kdy už mají všichni hlad – grilované pokrmy potřebují klid a dostatek času na přípravu.
- Myslete též na to, aby na začátek byly připraveny drobné chuťovky a studené pokrmy, aby vaši hosté netrpěli hladem.
- Grilujeme postupně, lépe více jednotlivých chodů v malých porcích podávaných v průběhu celého odpoledne či večera.
- Nepleťte si grilování s ohříváním párků! Kvalitní klobáska může posloužit jako první chod, nikoliv jako hlavní program.
- Grilování je vždy o čerstvosti a kvalitě použitých surovin.
- Základem grilování jsou marinády, korunou pak omáčky – ani jedno nedoporučuji kupovat hotové. Dejte si práci s výrobou vlastních marinád z čerstvých bylinek, kvalitního oleje, vína či jogurtu.
- Nepodceňujte omáčky! V marketech jich sice prodávají celé řady, ale vaši hosté určitě ocení tu vaši, originální a čerstvou!
- Kompletní grilovací menu by se mělo skládat alespoň z jednoho předkrmu, dvou až tří grilovaných jídel a zákusku. Podle ročního období a pochopitelně i zvyklosti hostů můžeme volit sortiment lehký – zelenina a drůbeží masa, polotěžký – vepřové maso, jehněčí a králičí, až těžký – hovězí svíčková, roštěná a zvěřina.
- Ke grilu patří vždy čerstvý zeleninový salát, který pomůže trávit jednotlivé masné pokrmy.
- A to nejdůležitější – grilování nemůže být bez nápojů. Nejlepší a nejchutnější mezi nápoji je dobré, kvalitní, přírodní víno. Nezapomeňte ho tedy připravit v dostatečném sortimentu dle skladby pokrmů. Samozřejmě, že na léto doporučujeme hlavně lehká a ovocná vína, nejlépe v barvě růžové.
———
Zpět