Grilovaný steak z tuňáka na šafránovo-fenyklové omáčce s pečenými brambory.
04.06.2009 21:47Gril už je dostatečně rozehřátý, teplo naakumulované, nálada skvělá. Nejvyšší čas k přípravě hlavních chodů. Pochopitelně, že všechna masa jsou již
dávno naložená. Pokud nemáte přímo u grilu vařič, doporučuji před příchodem hostů uvařit i všechny teplé omáčky, které už nyní jen ohřejete. Budete-li grilovat více hlavních chodů, nezapomeňte, že vaši hosté nejsou Otesánci a patřičně upravte velikost porcí!
Čerstvého tuňáka nakrájíme na silnější steaky a marinujeme min. 24 hod v olivovém oleji s čerstvým rozmarýnem, tymiánem, saturejkou a bazalkou.
Před grilováním si připravíme omáčku: 3 šalotky drobně pokrájíme a lehce osmahneme na pánvi, přidáme drobně nakrájený fenykl (je-li malý, pak 2), okořeníme šafránem a opečeme. Po chvíli podlijeme bílým aromatickým vínem, přidáme hrozinky marinované 24 hod ve stejném víně a necháme 10 min dusit. Na závěr přidáme plechovku kokosové smetany.
Drobné brambory omyjeme a pečeme ve slupce přímo na grilu, nejlépe na alobalu, asi 1 hod. Steaky z tuňáka grilujeme na speciálním grilovacím podnosu, protože je maso velmi jemné. Maso je hotové ve chvíli, kdy jdou jednotlivé dílky od sebe. Podáváme na salátu, s brambory a hojnou porcí omáčky. Nezapomeňte na dobře vychlazené aromatické víno s výraznější kyselinou.
K aromatickému pokrmu patří jednoznačně aromatické víno. Ze sklepa vyndejte dobře vychlazený Muškát moravský nebo Irsai Oliver, vždy v suchém a svěžím provedení.
———
Zpět